01 września 2017

PIECZONE WARZYWA Z KECZUPEM Z CUKINII


    Od kilku lat praktycznie nie jem mięsa. Nie z powodu jakiejś szczególnej ideologii, po prostu nigdy za nim nie przepadałam. Odkąd zaczęłam gotować sama to w naturalny sposób powoli znikało z mojej diety. Inspiracji kulinarnych często szukam na blogu jadlonomia.com, Marta Dymek, która go prowadzi jest moim guru w kwestii żywienia. Bardzo lubię proste w przygotowaniu potrawy, bazujące głównie na warzywach. Staram się też nie kupować przetworzonej żywności tylko przygotowywać wszystko sama, począwszy od hummusu, dżemów czy past do smarowania chleba a na majonezie czy keczupie kończąc.
    Całkiem niedawno zostaliśmy obdarowani czterema kilogramami cukinii. Ponieważ nie lubię gdy coś się marnuje a zwłaszcza jedzenie to tego typu prezenty zawsze wprawiają mnie w zakłopotanie. Pierwsza myśl to: co ja z tym zrobię, żeby się nie zepsuło? No przecież nie będę przez cały tydzień jeść na obiad cukinii... Z pomocą jak zwykle przyszła mi Marta Dymek i jej genialny keczup z cukinii. A ponieważ na ciepło jest równie smaczny co na zimno to posłużył jako dodatek do pieczonych warzyw, które przygotowałam na kolację. Poniżej przepis.

PIECZONE WARZYWA W MARYNACIE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ

2 średnie cukinie
1 kg ziemniaków
2 czerwone papryki
1 por lub cebula (wedle upodobań)

marynata:
1 łyżka miodu
1 łyżka ostrej musztardy
skórka starta z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kurkumy
szczypta chilli
szczypta curry
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Warzywa myjemy i kroimy w plastry lub kostkę, wedle uznania. Składniki marynaty łączymy i blendujemy. W dużej misce łączymy warzywa i marynatę i odstawiamy na kilka minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej warzywa. Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy około 30 minut, kontrolując temperaturę i w razie potrzeby zmniejszając. Podajemy z podgrzanym keczupem z cukinii (po przepis na keczup odsyłam tutaj).
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 Malinowa kawa